Schouderklachten kunnen een grote belemmering vormen in het dagelijks leven. Fysiotherapie voor
je schouder is een goede manier om je schouderklachten bij de kern aan te pakken en effectief en langdurig te bestrijden. Bij Fysio
Widdershoven kun je snel terecht en helpen we je weer pijnvrij te bewegen. Maak nu snel een afspraak
Schouderklachten zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen je ook erg beperken in je dagelijks leven. Daarom is het slim om bij schouderpijn snel een fysiotherapeut in te schakelen. Fysiotherapie is een effectieve behandeling bij schouderproblemen. Bij Fysio Widdershoven zorgen we er niet alleen voor dat de pijn verlicht wordt, maar richten we ons ook op de langere termijn. Ons doel is dat we je niet meer terug hoeven te zien.
Tijdens de intake kijken we waar de oorzaak van je schouderpijn ligt. Misschien ben je onlangs hard gevallen, is er een zenuw bekneld geraakt, is je schouder overbelast geraakt of beweeg je juist te weinig. Dit zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van schouderklachten. Door de exacte oorzaak te bepalen en de klachten vervolgens bij de wortel aan te pakken, voorkomen we dat ze na je behandeling meteen weer terugkomen. Bij Fysio Widdershoven werken we dus niet alleen aan symptoombestrijding door alleen maar de pijn te verminderen, maar ook aan het verbeteren van de algehele conditie van je schouder.
Je schouder is een complexe regio. Bij dit dynamisch gewricht komen veel spieren samen. Het weefsel moet sterk genoeg zijn om je in staat te stellen zware spullen te tillen, maar soepel en beweeglijk genoeg om in allerlei verschillende hoeken en standen te kunnen staan. Door deze complexiteit is je schouder gevoelig voor blessures en andere klachten. Het is daarom belangrijk om eventuele problemen die zich voordoen rond je schoudergewricht, bij de kern aan te pakken. Fysiotherapie helpt je daarbij.
Bij Fysio Widdershoven maken we bij de behandeling van schouderklachten onderscheid tussen acute en chronische schouderpijn.
Acute schouderklachten hebben een plotseling ontstaansmoment. Hierbij denk je misschien aan een gescheurde pees of spier, maar dat is niet de enige oorzaak van acute pijn. Ook een valpartij, iets gooien of een vergadering waarbij je twee uur lang moet stilzitten zijn bekende oorzaken van acute schouderpijn. Bij acute klachten word je bijvoorbeeld op een dag wakker met pijn in je schouder of is er sprake van hevige kramp en uitstralende pijn. Bij acute schouderpijn focussen we ons op revaliderende oefeningen.
Chronische schouderklachten zijn van langdurige aard en kunnen erg frustrerend zijn. De oorzaak van chronische schouderpijn is altijd verweven met ons dagelijks leven: doordat je dagelijkse handelingen altijd op een bepaalde manier uitvoert, wordt je schouder dagelijks verkeerd belast. En dat heeft chronische pijn tot gevolg. Als je last hebt van chronische schouderproblemen, richten we ons zowel op pijnverlichting als op een blijvende oplossing. We werken bijvoorbeeld aan je houding of aan de techniek waarmee je zware spullen optilt. Het is hierbij de focus om gezonde nieuwe gewoonten aan te leren, zodat de pijn niet meer terugkomt.
Probeer bij schouderklachten, de schouders zo veel mogelijk te ontlasten. Dit klinkt misschien logisch, maar is erg belangrijk. Neem rust totdat de klachten verdwijnen en probeer niet teveel te tillen. Worden de klachten nauwelijks minder? Ga dan even langs bij de huisarts voor een eventuele behandeling.
Wanneer je terugkerende schouderklachten hebt, is je houding misschien verkeerd. Door de schouderspieren
te trainen en deze op de juiste manier te gebruiken, kun je dit verhelpen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kunt u bij Fysio Widdershoven
terecht. Wij kunnen u helpen bij het trainen van de juiste spieren zodat de klachten verdwijnen. Maak hier een afspraak
Heb je regelmatig last van schouderklachten na het sporten? Probeer dit dan te voorkomen door een warming-up te doen voordat je met de schouders vreemde bewegingen gaat maken. Met name bij zwemmen of racket- en gooisporten is het verstandig om een warming-up te doen van tevoren.
Vaak worden schouderklachten veroorzaakt door een verkeerde zithouding. Bekijk daarom je werkplek
kritisch en zorg dat het bureau op de juiste hoogte staat. De armen moeten terwijl ze erop rusten een hoek van 90 graden kunnen maken. Zorg daarnaast
voor een goede bureaustoel die de rug en schouders ondersteunt. Wij merken vaak dat mensen met schouder en nekklachten met opgetrokken schouders
werken.
Door te lang in dezelfde houding te blijven zitten, verstijven je spieren. Het is bij schouderklachten daarom belangrijk om in beweging te blijven. Doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen, loop op een werkdag even naar een collega of ga een blokje om. Beweeg alleen wanneer dit binnen je pijngrens ligt. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om een arts of de fysiotherapeut te raadplegen.
Blijven de schouderklachten aanhouden? Dan kan fysiotherapie helpen om je van de klachten af te helpen. Door middel fysiotherapeutische technieken en specifieke oefeningen zorg je voor meer kracht in de schouderspieren. Ook kan een therapeut je helpen bij het voorkomen van de terugkeer van schouderklachten.
De meningen over wat het beste is, zijn hierover verdeeld. Bij de een werkt bij pijn het verkoelen van de schouder beter, bij de ander juist het verwarmen. Kijk wat voor jou werkt en bedek je schouder met een ice pack (pas wel op voor verbrandingsverschijnselen) of een warme zalf. Beiden kunnen een verlichtende werking hebben.