Wij adviseren u om tot aan de operatie goed in beweging te blijven. Dit zorgt ervoor dat u in goede conditie blijft, zodat u na de operatie makkelijker herstelt. Wij als fysiotherapeuten kunnen u hierin begeleiden.
Bij een nieuwe knie ook wel een knieprothese genoemd, wordt het kniegewricht vervangen door een de kunstknie (de
knieprothese). Na de operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van uw nieuwe kniegewricht.
De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een nieuwe knie bij patiënten is artrose (slijtage van de knie). Van artrose spreken we als het kraakbeen wat in uw knie zin is verminderd. Deze "slijtage" afname van het kraakbeen leid vaak toch pijn bij bewegen en belasten en een verminderde beweeglijkheid in de knie. De afgelopen jaren kregen patiënten met artrose van de knie steeds vaker een knieprothese. Deze stijging heeft onder andere te maken met het ouder worden en langer actief (willen) blijven van de patiënten.
Na de operatie helpen wij als de fysio Widdershoven u om zo snel mogelijk weer op de been te komen en het bewegingsbereik in uw knie terug te krijgen.
Na de operatie mag u de geopereerde knie direct volledig belasten. (tenzij anders aangegeven) Op dezelfde dag start u al met het mobiliseren en oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut van het ziekenhuis. Hij/zij oefent ook met u om veilig in en uit bed te komen.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen.
Het is heel erg belangrijk dat u uw knie weer volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat. Ook daarna blijft dit
uiteraard zeer belangrijk! Voor een goed looppatroon is het volledig kunnen doorstrekken van de knie heel belangrijk.
Na de operatie zijn onderstaande adviezen en oefeningen van belang voor een goed herstel.
Bij het lopen mag u het geopereerde been geheel belasten. U loopt afhankelijk van de hoeveelheid pijn met elleboogkrukken. Loopt u met één elleboogkruk, dan houdt u deze in de hand tegenover de geopereerde knie.
Door gedeeltelijk op de krukken te steunen, ontlast u de knie en vermindert u de pijn en zwelling. Voer de loopafstand langzaam op, afhankelijk van de pijn en zwelling.
Om goed te kunnen lopen, is het erg belangrijk dat u de knie goed kunt strekken. Leg tijdens het zitten of liggen dus geen
kussen onder de knie. Dit zal er namelijk voor zorgen, dat u uw knie niet volledig kan doorstrekken (wat juist zo belangrijk is)
Lopen met twee elleboogkrukken
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen.
Als u gaat bukken, zet dan eerst het geopereerde been naar achteren en buig daarna de heupen en knieën. Zorg er wel voor dat u zich aan iets stevigs vasthoudt.
Als u op uw zij gaat liggen, dan kan het aangenaam zijn om een dik kussen tussen de bovenbenen te plaatsen. (niet tussen de
knieën)
We adviseren u de eerste 6 weken niet zelf auto te rijden. Raadpleeg uw verzekering als u binnen deze tijd besluit met een auto aan het verkeer deel te nemen.
Na de operatie kan uw knie de eerste maanden nog wat pijnlijk en gezwollen zijn. Dit is normaal en verdwijnt in de regel vanzelf.
(uiteraard mag u koelen, maar let wel op voor bevriezing verschijnselen!)
Ga bij het oefenen tot aan de pijngrens en probeer deze langzaam te verleggen. De pijn mag goed voelbaar zijn, maar moet ook goed houdbaar zijn. Na
het stoppen van de oefeningen moet de pijn snel verdwijnen. Gebruik voldoende pijnmedicatie (voor het oefenen), dat maakt het oefenen beter mogelijk. Wij leggen u graag uit welke pijn u mag
voelen en waar u deze mag voelen.
Maak nu een afspraak voor fysiotherapie