fysio na een Nieuwe Heup, Heupprothese

Artrose in de heup (slijtage)

Bij artrose in de heup raakt het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd of verdwijnt dit in toenemende maten.

Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. Beide zijn bedekt met kraakbeen. We spreken van artrose als het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd raakt of toenemend verdwijnt. Dit leidt, door slijtage en vormverandering van de heupkop, tot stijfheid en pijn. Deze pijn wordt vaak gevoeld rondom de lies, de bil en het bovenbeen. Regelmatig is er zelfs sprake van uitstralende pijn naar de knie.

Oorzaken

Artrose van de heup ontstaat vaak door ouderdom. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld werk of sport kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kunnen erfelijkheid, heupaandoeningen op kinderleeftijd of overgewicht een rol spelen.

 

Artrose van de heup is een van de meest voorkomende oorzaken waarom ouderen niet meer kunnen bewegen zoals ze zouden willen in hun dagelijks leven.

 

Wat vergroot de kans op artrose van de heup?

 • In beschadigde gewrichten, bijvoorbeeld door ongelukken of sportblessures, kan eerder artrose ontstaan.
 • Heupaandoeningen op kinderleeftijd.
 • De snelheid waarmee artrose zich ontwikkelt is tot op zekere hoogte erfelijk. Uiteindelijk krijgt bijna iedereen tijdens het ouder worden te maken met artrose.
 • Bij artrose speelt ook een lichte ontstekingsreactie van het lichaam een rol. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.

Symptomen

 • Pijn in de lies
 • Pijn aan de zijkant van de heup
 • Pijn in de knie
 • Stijfheid van de heup, waardoor bijvoorbeeld het aantrekken van sokken en schoenen moeizaam kan zijn
 • Moeite met op gang komen, vaak bij het opstaan
 • Verminderde maximale loopafstand

NIEUWE HEUP, HEUPPROTHESE

 

Mocht u aan uw heup geopereerd moeten worden, dan kunt u bij Fysio Widdershoven terecht voor de revalidatie.

Bij een heupprothese wordt het heupgewricht vervangen door een nieuwe heup, een kunstheup (prothese). Na de operatie is de fysiotherapie een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van de heup.

          

Fysiotherapie voor de operatie

 

Wij adviseren u om tot aan de operatie goed in beweging te blijven. Dit zorgt ervoor dat u in goede conditie blijft, zodat u na de operatie makkelijker herstelt. Fysio Widdershoven kan u hierin begeleiden.

        

Hulp(middelen) regelen

 

Na uw heupoperatie moet u herstellen en kunt u niet meteen weer alles zelf doen. Het is verstandig om vóór uw opname over een aantal dingen na te denken en bepaalde zaken te regelen. Denk hierbij aan:

Hulpmiddelen: zorg ervoor dat u deze voor de operatie al in huis heeft. De meeste middelen kunt u huren bij de thuiszorgwinkel in uw regio.

 • Elleboogkrukken: als u voor de operatie al met een loophulpmiddel loopt, zoals een rollator, kunt u ervoor kiezen dit te blijven doen. Als u thuis moet traplopen, dan heeft u wel elleboogkrukken nodig.
 • Schoeisel met een stevige zool (geen gladde zool): zorg ervoor dat het schoeisel ruim zit, uw voet kan na de operatie tijdelijk wat gezwollen zijn. Zorg er verder voor dat het schoeisel geen veters heeft. Na de operatie kan het vastmaken van veters moeizamer gaan door een beperkte heupfunctie. Elastische veters kunnen wel.
 • Lange schoenlepel.
 • Helpende hand: een grijper aan een lichtgewicht stok, waarmee u makkelijk dingen kunt oprapen zonder dat u hoeft te bukken.
 • Hometrainer voor thuis kan makkelijk zijn bij u revalidatie, maar is niet noodzakelijk.

Oefenen voor de operatiE

U kunt voor de operatie alvast oefenen met het lopen met krukken. U kunt ook alvast beginnen met oefenen. Wij van Fysio Widdershoven helpen u hier graag bij.

Fysiotherapie thuis

Wanneer u weer thuis bent, heeft u ook fysiotherapie nodig. Neem voor uw opname alvast contact op met Fysio Widdershoven, zodat wij ruimte voor u kunnen reserveren in de planning. U krijgt na de operatie een verwijzing mee van uw orthopeed voor fysiotherapie. Of maak hier alvast zelf een afspraak

          

FYSIOTHERAPIE VLAK NA DE OPERATIE

 

Na de operatie helpt de fysiotherapeut in het ziekenhuis u om zo snel mogelijk weer op de been te komen.

Na uw operatie mag u de geopereerde heup direct volledig belasten. Op dezelfde dag start u al met het mobiliseren en oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut van het ziekenhuis. Hij/zij oefent ook met u om veilig in en uit bed te komen. In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen.

          

ADVIEZEN NA EEN NIEUWE HEUP, HEUPPROTHESE

 

Na de operatie zijn onderstaande adviezen en oefeningen van belang voor een goed herstel.

 

Belasten

 • Bij het lopen mag u het geopereerde been geheel belasten.
 • U loopt afhankelijk van de hoeveelheid pijn met elleboogkrukken.
 • Loopt u met 1 elleboogkruk, dan houdt u deze in de hand tegenover de geopereerde heup.

Lopen

 • Door gedeeltelijk op de krukken te steunen, ontlast u de heup en vermindert u de pijn en zwelling.
 • Voer de loopafstand langzaam op, afhankelijk van de pijn en zwelling.

Lopen met twee elleboogkrukken

 • Zet de twee krukken naar voren.
 • Zet vervolgens het geopereerde been tussen de krukken, strek de heup en knie goed, neem steun op de krukken en trek het andere been bij. Op den duur kunt u doorstappen in plaats van bijtrekken.

Traplopen

U  mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen.

 

Traplopen (met 1 hand vasthouden aan de leuning)

 

Trap op: eerst het niet-geopereerde been en daarna het geopereerde been bijtrekken.

          

Trap af: eerst het geopereerde been en daarna het niet-geopereerde been aansluiten.

Liggen

Als u op de zij wilt liggen, raden wij u aan om een kunnen tussen u bovenbenen te leggen.

 

Bukken

Als u gaat bukken zet dan eerst het geopereerde been achteren en buig daarna de heupen en knieën. Zorg er wel voor dat u zich aan iets stevigs kunt vasthouden.

 

AUTORIJDEN

We adviseren u om de eerste 6 weken om niet zelf auto te rijden. Het beste kunt u uw verzekering raadplegen als u binnen deze tijd besluit om met een auto aan het verkeer deel te nemen.

 

LUXATIE

 

Uw nieuwe heup kan de eerste 6 weken uit de kom schieten (luxeren) bij een geforceerde beweging of bij een val. Dit risico is het grootst bij een diepe buiging in combinatie met een inwaartse draai. Ook mag u niet met de knieën over elkaar zitten. Hoewel deze kans over de tijd kleiner wordt, blijft deze ook na de eerste 6 weken aanwezig.

 

FYSIOTHERAPIE

Na de operatie krijgt u een verwijzing mee voor uw fysiotherapeut. In principe verloopt het natuurlijk herstel snel en is fysiotherapeutische behandeling meestal niet intensief noodzakelijk.

 

 

Beperkte Vergoeding

Fysiotherapie wordt in de basisverzekering beperkt vergoed. De hoeveelheid behandelingen die u vergoed krijgt in de basis- of aanvullende verzekering is geheel afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Het is aan te raden de voorwaarden van uw verzekering hierover te raadplegen.

Tot een jaar na de operatiedatum wordt fysiotherapie meestal vergoed vanuit de basisverzekering op de eerste 20 behandelingen na, die komen vanuit de aanvullende verzekering. Indien u niet (beperkt) aanvullend verzekerd bent, kunnen de eerste 20 behandelingen (deels) voor eigen rekening zijn.

 

Oefeningen voor thuis

 

De oefeningen die wij u van Fysio Widdershoven en de fysio in het ziekenhuis zullen geven brengen de kracht en de beweeglijkheid van de heup weer op peil. U kunt al op de dag van de operatie hiermee beginnen en de oefeningen minimaal twee keer per dag doen.

Oefen liever wat vaker dan te lang achter elkaar. Overdrijf het niet en forceer de spieren niet. Er is sprake van overbelasting als uw spieren stijf worden en gevoeliger zijn en dit niet overgaat met rust of als u hiervoor een extra pijnstiller nodig heeft.

Heupprothese, nieuwe heup, revalidatie heup, artrose heup