Klachten gerelateerd aan wielrennen

Ondanks dat fietsen een prachtige en heerlijk ontspannende sport is, kunnen er helaas ook blessures ontstaan. Fietsen is een sport van herhalingen en een duursport waardoor de kans bestaat dat u een overbelastingsblessure oploopt.

Veel voorkomende klachten zijn:
- Lage en hoge rugpijnen,
- Zadelpijnen,
- Knieklachten,
- Klachten na valpartijen

-Revalidatie bij bijv fracturen na valpartijen

Veel van deze klachten zijn goed te verhelpen.
In het fysiotherapeutisch  consult bepalen we de diagnose en krijgt u advies hoe u weer klachtenvrij kunt sporten.
Een goede diagnose leidt tot het beste behandelresultaat.

Met onze jarenlange ervaring bij Team DSM hebben wij al veel klachten gezien en daardoor hebben we ook een breed netwerk van medische en paramedische specialisten die we kunnen raadplegen.


Als wielrenner kan het beoefenen van deze sport erg intensief zijn voor je lichaam. Het vergt een grote mate van inspanning, waarbij je benen en je rug veel te verduren krijgen. Dit kan leiden tot verschillende fysieke problemen, zoals spierpijn, stijfheid en blessures. Gelukkig kan fysiotherapie helpen bij het voorkomen en behandelen van deze klachten.


Een veelvoorkomende klacht onder wielrenners is rugpijn. Door de houding op de fiets wordt er veel druk uitgeoefend op de onderrug, waardoor er spanning ontstaat in de spieren. Fysiotherapie kan hierbij helpen door middel van oefeningen om de spieren te versterken en te rekken. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook advies geven over de juiste houding op de fiets en over de keuze van het juiste zadel.


Ook knieklachten komen vaak voor bij wielrenners. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, verkeerde afstelling van de fiets of een verkeerde traptechniek. Fysiotherapie kan hierbij helpen door het geven van oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken en te rekken. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies geven over de afstelling van de fiets en de juiste traptechniek.


Een ander veelvoorkomend probleem bij wielrenners is het ontstaan van blessures, zoals een peesontsteking of een spierscheuring. Ook hiervoor kan fysiotherapie een uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en het herstel van de spieren en pezen. Ook kan de fysiotherapeut advies geven over hoe je in de toekomst blessures kunt voorkomen.


Naast het behandelen van blessures en klachten kan fysiotherapie ook helpen bij het verbeteren van de prestaties op de fiets. Door middel van gerichte oefeningen kunnen de spieren sterker en soepeler worden gemaakt, wat leidt tot betere prestaties en minder kans op blessures.


Als wielrenner is het dus belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam en eventuele klachten tijdig te behandelen. Fysiotherapie kan hierbij helpen en zorgt ervoor dat je weer met plezier op de fiets kunt stappen. Maak daarom gerust een afspraak met een fysiotherapeut als je klachten ervaart tijdens het wielrennen, of om advies te vragen over het voorkomen van blessures.