Fysiotherapie bij Mensen met een verstandelijke of lichamelijke Beperking

Fysiotherapie ook voor mensen met verstandelijke beperking

 

Gezond bewegen is voor veel mensen al moeilijk genoeg en omgaan met pijn valt vaak ook niet mee. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dit allemaal nog ingewikkelder. Soms vinden ze het lastig om te vertellen welke klachten ze hebben en begrijpen ze bepaalde woorden niet. Of ze kunnen zich niet goed concentreren tijdens de oefeningen. Dan is het prettig om naar een fysiotherapeut te gaan die dat begrijpt en gewend is om te werken met mensen uit een specifieke doelgroep.

 

Werkwijze

 

De fysiotherapeut zorgt dat hij eerst een goed beeld krijgt van het niveau van de cliënt. Hij verzamelt informatie bij ouders en/of verzorgers, de behandelend arts en andere betrokkenen en doet verschillende testen. Daarna maakt de fysiotherapeut een behandelplan waarin duidelijk staat welke doelen hij met de cliënt wil bereiken.

 

Kennis en vaardigheden

 

Fysio Widdershoven heeft doelgroepgerichte cursussen gevolgd en beschikt over specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie met mensen met een verstandelijke beperking. Tevens hebben wij reeds vele jaren ervaring met deze doelgroep. In deze communicatie betrekt hij ook mensen uit de omgeving van de cliënt. De fysiotherapeut is goed op de hoogte van het aanbod van hulpmiddelen zoals aangepaste schoenen, rolstoelen, loophulpmiddelen, enzovoorts.

 

Werkplekken

Fysio Widdershoven behandeld mensen met verstandelijke beperking onder meer in de praktijk, bij thuiswonende cliënten en evt. instellingen Fysiotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking beweegt zich op een bijzonder onderdeel van het werkgebied van de fysiotherapeut.

 

 

 

Een werkgebied dat zeer uitgebreid is omdat de verstandelijk beperkte als doelgroep, en hiermee ook de indicaties voor fysiotherapeutisch handelen, zeer divers is.

 

Fysio Widdershoven heeft zoals gezegd reeds vele jaren ervaring met deze doelgroep en het multidisciplinair behandelen van deze doelgroep.

Ben Widdershoven heeft 8 jaar gewerkt op St Anna te Heel wat onderdeel is van de Koraal Groep. Tevens is hij ook via Fysio Zesgehuchten uit Geldrop verbonden aan Lunet Zorg in Eersel.

Ook in Sittard behandeld hij regelmatig mensen van Stichting Daelzicht.

Hij behandeld hier mensen met een verstandelijke handicap maar ook met enkelvoudig of meervoudige lichamelijke beperkingen.

Deze therapie vraagt soms om extra aandacht van de therapeut en wij proberen dan ook altijd met de patiënten mee te denken.