NDT concept (bobath)

De Neuro Developmental Treatment (NDT) -ook wel bekend als Bobath therapie- is het wereldwijd bekende en toegepaste behandelconcept voor de behandeling van neurologische problemen door beschadiging van het centrale zenuwstelsel. Het is ontwikkeld door het Engelse echtpaar dr. Karl Bobath (neuroloog) en Bretha Bobath (fysiotherapeute). De Neuro Developmental Treatment / Bobath therapie wordt door Fysio Widdershoven - Snippe aangeboden.

Doel van het NDT concept is de patiënt datgene opnieuw te leren wat doorhersenbeschadiging als gevolg van het CVA verloren is gegaan. Op het specifieke niveau van de betreffende patiënt wordt gezocht naar een zonormaal mogelijke manier van bewegen. Het NDT concept is evenwel geen kant en klare methode; iedere patiënt zal nauwkeurig onderzocht moeten worden om te kijken op welke manier NDT kan worden toegepast.

Het NDT concept stamt oorspronkelijk uit Engeland. Mevrouw B. Bobath

(fysiotherapeute) en haar man K. Bobath (neuroloog). Zij waren de eersten die zich niet zonder meer neerlegden bij het onherstelbare van

hersenletsel.

Door veel onderzoek en oefenen kwamen zij tot de conclusie dat het herwinnen van normaal bewegen mogelijk was als de spierspanning van het lichaam (tonus) zo normaal mogelijk werd gehouden. Een spasme (een te hoge spanning in de spieren) zou nooit een beweging creëren die zou kunnen lijken op een normale beweging.

 

Voorbeelden van de met Bobath te behandelen indicaties zijn:
De gevolgen van een aangeboren hersenbeschadiging (spasticiteit en athetose bij kinderen) of een C.V.A. (herseninfarct of hersenbloeding). Maar ook centraal neurologische aandoening (niet aangeboren) zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, Amyotrofische Lateraal Sclerose, ziekte van Duchenne en de ziekte van Huntington kunnen met de Bobath therapie behandeld worden.