Dry Needling

 Dry needling is een specialisatie voor fysiotherapeuten, die zich richt op behandeling van klachten in het houding- en bewegingsapparaat.

Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een 'droge' (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Doormiddel van dry needling kunnen spierverhardingen ontspannen, die met behulp van een zeer dunne naald in een gericht gedeelte van de spier wordt geprikt. 

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

  • pijn ter plekke in een spier met of zonder een eventueel uitstralingsgebied
  • bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  • verminderde spierkracht in de spier

De fysiotherapeut zal bij aanvang van de behandelreeks, allereerst doormiddel van een gesprek en onderzoek proberen uw klachten in kaart te brengen. Daarna worden verschillende spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. (vaak zijn dit meerdere spiergroepen.)

Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, deze zijn vaak druk-pijnlijk en voelen aan als een kleine lokale verdikking.

Van het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niks. Wanneer de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn, tevens kan het soms uitstalen naar een bepaald gebied. De spier zal zich daarna meestal direct weer ontspannen. 

Het kan voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Ook kan er de eerste uren tot een dag erna nog een licht spierpijn gevoel optreden. Ook dit is normaal.

Deze methode maakt deel uit van de behandeling fysiotherapie en wordt gebruikt als ondersteuning van de therapie zoals bijv oefentherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.