Fysiotherapie

Wat doet een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt u met als doel uw klachten te verminderen. Afhankelijk van uw situatie wordt u behandeld door een fysiotherapeut in een particuliere praktijk zoals de onze of door een fysiotherapeut in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleeghuis).

In sommige gevallen, als u niet in staat bent naar de behandellocatie te komen, komt de fysiotherapeut bij u thuis.

 

Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak wordt geprobeerd een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten te krijgen, door u vragen te stellen over de klacht waarvoor u behandeld wilt worden en door u te onderzoeken.

 

Op basis daarvan kunnen we samen met u een behandelplan opstellen. Dit behandelplan is maatwerk.

De basis voor het behandelplan wordt gevormd door  vaste richtlijnen.

 

Onze ervaring is: elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

 

De meest voor de hand liggende manier voor de fysiotherapeut om u te behandelen zijn oefeningen en massage. Vaak worden deze twee gecombineerd. Daarnaast geeft de fysiotherapeut preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Centraal staat bij de fysiotherapeutische behandeling in onze praktijk dat de patiënt zelf actief meewerkt aan het herstel  door uw oefeningen te blijven doen en de instructies te blijven volgen. Hierbij maken we gebruik van een gratis App. Zo weet u precies welke oefeningen u thuis kunt doen.

 

Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel. Indien u goed aangeeft wat u voelt en uitleg vraagt wanneer u iets niet duidelijk is, kunnen we tot een optimaal resultaat komen.

 

Doelen voor de behandeling door de fysiotherapeut kunnen zijn: weer zelfstandig boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis.

 

Fysiotherapie helpt om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te krijgen en te houden.

 

In de fysiotherapeutische benadering speelt de balans tussen belasting en belastbaarheid van een individu een centrale rol.

 

* Belasting is de hoeveelheid kracht die op een bepaald moment op het lichaam inspeelt. Een gezonde hoeveelheid belasting is nodig om optimaal te kunnen functioneren.

 

* Belastbaarheid is de hoeveelheid (in)spanning die het lichaam tijdens een bepaalde periode kan verdragen. Indien de balans tussen beide factoren verstoord is, kunnen stoornissen ontstaan.

 

* Onderbelasting (te weinig bewegen) kan klachten in stand houden of zelfs veroorzaken, maar een grotere belasting dan de belastbaarheid aankan, kan ook klachten veroorzaken. De patiënt leert bij ons het evenwicht tussen de individuele belasting en belastbaarheid zelf te herstellen.

 

U bent de hele dag door aan het bewegen, soms zelfs onbewust. Door ‘verkeerd bewegen’ of een verkeerde houding kunt u klachten ervaren in onder andere uw nek, schouders, rug en gewrichten. Een fysiotherapeut kan u helpen om dit gedrag te verbeteren door middel van een persoonlijk behandelplan. De fysiotherapeut zal u voorzien van advies en geeft u bewegings- en ontspanningsoefeningen mee waarmee de klachten zullen verminderen. Bij Fysio Widdershoven staan we voor u klaar om u te helpen bij al uw bewegingsklachten.

 

Met onze ervaring in de topsport met betrekking tot onder andere wielrennen bent u bij ons op het juiste adres voor de beste begeleiding.

 

 

Wij zorgen ervoor dat u weer fit wordt.